Sport-en-Bewegen
Educatie Gezonde Leefstijl

Een belangrijke reden van de ontwikkeling van een ongezonde leefstijl is dat de huidige generatie volwassenen nog maar weinig kennis hebben over wat eten met je lijf doet en wat noodzakelijk is om iedere dag weer vol energie de dingen te doen, die je graag wil doen. Het gevolg is dat jongeren daardoor ook slecht op de hoogte zijn van wat gezond eten en leven betekent en wat je eigenlijk zou moeten doen en vooral niet zou moeten doen. Door deze achtergebleven kennis mislukken ook veel gezonde schoolkantines in de opzet, omdat alleen maar word gefocust op aanpassing van aanbod, maar niet op vergroting van kennis bij de jeugd over gezond eten en leven.

Uiteraard zullen scholen via lessen biologie, verzorging etc. inspelen op de gezonde voeding en leefstijl, maar gebleken is dat wat extra aandacht is vereist om de boodschap nog scherper te laten binnenkomen. En linken naar elementen als de gezonde schoolkantine in de eigen school, de thuissituatie, maar ook de situatie in de supermarkt, cafetaria etc. horen daarbij.

Schoolpartners heeft daarom in het kader van haar Gezonde School aanbod ook een stuk educatie gezonde leefstijl opgenomen via de volgende producten:

 • Les met Smaak

  Schoolpartners wil leerlingen via deze “les met smaak” laten ervaren hoe leuk het is om praktisch met eten bezig te zijn. Door het proeven, ruiken, voelen en zien van voedsel verkennen leerlingen de wereld achter hun eten. 3 pijlers komen aan bod:

  1. Smaak
  2. Eten en Gezondheid.
  3. Voedselkwaliteit

  “Les met smaak”:
  -          is zinnenprikkelend
  -          wekt nieuwsgierigheid bij leerlingen om dingen te ontdekken rond voedsel
  -          laat leerlingen ervaren welke soorten en varianten voedsel er zijn
  -          maakt leerlingen bewust van smaken en wat erop van invloed is
  -          traint de smaakzin van leerlingen
  -          maakt leerlingen bewust van invloeden van eigen voedselkeuzes
  -          leert leerlingen iets over gezondheidsaspecten van voedsel
 • Draaiboek Ontbijtweek
  Schoolpartners heeft een draaiboek ontwikkelt waarmee zij in samenwerking met de school een week van het ontbijt organiseert. Doel is om bij de jongeren het belang van het goed ontbijten duidelijk te maken als gezonde start van de dag. Tijdens deze ontbijtweek is het mogelijk om iedere dag tussen 8 en 9 uur een specifieke groep leerlingen onder begeleiding van de eigen mentor/mentrix te laten ontbijten (bijvoorbeeld brugklassen in de 1e of 2e week van het schooljaar). Schoolpartners draagt zorg voor de coördinatie en stemt af met schoolleiding, docenten en kantinemedewerkers.
 • Leerwerkpleksysteem VMBO
  Schoolpartners heeft een uniek leerwerkpleksysteem Gezonde Schoolcatering voor VMBO leerlingen verzorging, handel, horeca etc. ontwikkeld. Leerlingen draaien in het kader van de praktische vorming binnen het gekozen vak mee binnen de gezonde schoolkantine. Het systeem is helemaal toegeschreven naar de cateringsituatie binnen een VO school en bevat tevens beoordelingsformulieren voor de docent en de werkplekbegeleider op de kantineplek.

  Schoolpartners voert vooraf overleg met de kantinemedewerkers en met de betreffende vakdocenten, zodat het systeem helemaal op maat van de schoolkantine toegepast kan worden. Bij een goed functionerend leerwerksysteem is er sprake van een hoog ‘eigen leereffect’ bij de leerling. Hij of zij draait mee op een goede leerwerkplek met een professioneel beoordelingsysteem, wat meetelt voor de eindbeoordeling. De jongeren worden daarnaast op de werkvloer geconfronteerd met alle uitgangspunten van gezonde voeding en hygiëne en dat geeft het een extra educatieve dimensie. Schoolpartners biedt bij opstart en uitvoering ondersteuning via instructie aan de kantinemedewerkers die ook werkplekbegeleider worden en aan de vakdocenten die met de beoordelingssystematiek moeten werken.

  Het leerwerkpleksysteem van Schoolpartners kan zowel in eigen beheer als in een uitbesteedsituatie van de schoolkantine worden ingezet.

Interesse, meer informatie nodig over inhoud of kosten of direct een afspraak maken:

Vul dan het contactformulier in of bel met 06-46050547